تعریف استرس و راهکار های کنترل استرس
داشتن استرس خوب است یا بد؟
راهکار های کنترل استرس
استرس یکی از معضلات دانش آموزان کنکوری است که در این مقاله به بیان تعریف کامل استرس و راهکارهای کنترل استرس می پردازیم.
تعریف استرس
روانشناسان تعاریف متفاوتی از استرس دارند که کامل ترین تعریف استرس را لازاروس ارائه داده است:
از دیدگاه لازاروس استرس شرایط یا احساسی است که در آن، فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که مجموع خواستهها و انتظاراتی که از او وجود دارد، فراتر از منابع، امکانات و توانمندیهای در اختیار اوست.
به زبان ساده تر استرس احساسی است که هنگامی که فکر می کنیم کنترل امور از دست مان خارج شده است به ما دست می دهد.
انواع استرس

بنابر تعریفی که از استرس داشتیم دو نوع استرس داریم. استرس مثبت و استرس منفی که در ادامه به اختصار هر یک از آن ها را توضیح می دهیم.
1. استرس مثبت
استرس مثبتی استرسی است که به ما انگیزه و انژری می دهد تا با انجام مسئولیت هایمان به اهدافی که برای خود در نظر گرفته ایم برسیم.
برای مثال اگر هدف شما رسیدن به بهترین رتبه برای قبولی در رشته پزشکی در بهترین دانشگاه کشور است، استرس مثبت سبب می شود تا شما برای رسیدن به این هدف مصمم تر باشید و با انگیزه و انرژی بیشتری به سمت هدف خود که قبولی رشته پزشکی است حرکت کنید.
2. استرس منفی
در استرس منفی ذهن ما دائم درگیر پیشامد های منفی و ناخوشایند است و به نوعی در این نوع استرس ما دائما دچار هیجانات منفی هستیم که بدن ما را دچار فرسودگی خواهند کرد و علاوه بر تحلیل رفتن قدرت ذهن و حافظه، دچار ضعف سیستم ایمنی نیز خواهیم شد.
استرس منفی در شما دانش آموزان کنکور سبب کندی ذهن و تحلیل حافظه شما می شود و قدرت تحلیل خود در دروس تحلیلی کنکور مانند ریاضی و فیزیک را از دست می دهید.
پیامدهای استرس
در زمان استرس شما دچار علائمی می شوید که ناشی از وجود استرس در ذهن و جسم شماست. این علائم به دودسته علائم رفتاری و جسمانی تقسیم می شود:
6 پیامد رفتاری استرس
- نگرانی
- احساس ترس
- خستگی
- بی قراری
- اختلال تمرکز
- اختلال خواب
8 پیامد جسمانی استرس
- خشکی دهان
- لرزش دست ها
- رنگ پریدگی
- افزایش ضربان قلب
- سرگیجه
- عرق کردن کف دست
- احساس درد در ناحیه قفسه سینه
- ساییدن دندان ها
استرس امتحانات
در دوران امتحانات یکی از مهم ترین فاکتور هایی که سبب افت عملکرد شما دانش آموزان می شود استرس ناشی از امتحانات است.
در این روزهایی که آموزش تمام مطالب درسی به صورت مجازی صورت می گیرد استرس شما نیز دوچندان شده است، چرا که ممکن است یادگیری در کلاس های مجازی به صورت کامل برای دانش آموز صورت نگرفته باشد و همین موضوع سبب استرس و افت عملکرد در او شود.
یکی دیگر از فاکتور های استرس زا برای دانش آموزان کنکوری این است بین دوراهی مطالعه تشریحی یا تستی مانده اند و دائما در استرس و سردرگمی ناشی از این موضوع به سر می برند.
7 راهکار کنترل استرس امتحانات
اکنون که با استرس، انواع استرس و پیامد های استرس آشنایی پیدا کردید قصد داریم راهکار های کنترل استرس را برای شما بیان کنیم.
ورزش کردن

ورزش کردن یکی از راهکار های موثر برای کنترل استرس است. زمانی که ورزش می کنید بدن خود را تحت فشار قرار می دهید و اصطلاحا از لحاظ جسمی تحت فشار هستید و زمانی که تمرکز خود را بر فشار های جسمانی تحت عنوان ورزش قرار می دهیم، می توانید ذهن خود را از فشار ها و هیجانات منفی که تحت عنوان استرس از آن نام بردیم رها کنید.
در هنگام ورزش کردن سطح هورمون های استرس زا مانند کورتیزول کم و هورمون های شادی و مسکن مانند اندروفین و سروتونین بالا میرود و روحیه شما را بهبود می بخشند.
5 تغذیه ضد استرس
نقش تغذیه در کاهش و کنترل استرس بسیار مهم است. به مواد غذایی و نقش آن ها در کنترل استرس توجه داشته باشید.
1. کربوهیدرات های پیچیده
کربوهیدرات ها در مغز باعث افزایش ترشح هورمون سروتونین می شوند. برای این که میزان سروتونین در خون بالا بماند بهتر است از مواد غذایی دارای کربوهیدرات های کمپلکس که به کندی هضم می شوند استفاده کنید. بعضی از این مواد غذایی شامل حبوبات، نان، پاستا و جو دوسر می باشند.
2. مواد غذایی فیبر دار
استرس سبب گرفتگی عضلانی و یبوست میشود. در اینگونه موارد، مواد غذایی پرفیبر مصرف کنید تا حرکات دستگاه گوارش تنظیم شود. میوهها، سبزیجات و غلات سبوسدار منابع بسیار خوب فیبر هستند.
3. مولتی ویتامین ها
اگر فکر می کنید ویتامین ها یا مواد معدنی لازم را دریافت نمی کنید، هر روز یک مولتی ویتامین و مواد معدنی بخورید. اگر رژیم غذایی روزانه تان تمام چیزهایی را که لازم دارید، به شما می دهد، این کار لازم نیست.
4. پتاسیم
شیر به ویژه شیر کم چرب، غلات کامل، جوانه ی گندم و مغزها (آجیل) همگی می توانند پتاسیم مورد نیاز بدن را تأمین کنند. پتاسیم یک ماده ی معدنی است که به آرامش عضلات کمک می کند. موز منبع خوبی از پتاسیم است.
5. پروتئین
این امر به معنای خوردن بیشتر ماهی و گوشت سفید است. غذاهایی که سرشار از پروتئین هستند، عملکرد مغز را بالا می برند و آمینو اسید لازم را تأمین می کنند که به درمان سلول های آسیب دیده کمک می کند.
یادداشت کردن

سعی کنید هر آنچه که ذهن شما را به خود مشغول کرده است و سبب افزایش سطح استرس شما شده است را روی برگه ای یادداشت کرده تا ذهنتان آزاد شود.
ذهن آگاهی
ذهن آگاهی به معنای پرورش آگاهی و هوشیاری است، ذهن آگاهی یعنی آگاهی از زمان حال و لحظه ای که در آن زندگی می کنید.
تمرین کنید در زمان حال زندگی کنید و ذهن خود را از افکار منفی رها کنید. از جمله تمریناتی که می توانید برای ذهن آگاهی از آن استفاده کنید شناخت درمانی و یوگا است که به میزان آگاهی و هوشیاری شما از زمان حال کمک می کند. ذهن آگاهی این امکان را فراهم می کند که بدن خودش را بازیابی کند.
هدف داشته باشید
اگر آینده ای روشن پیش روی خود متصور شوید می توانید به خوبی چالش های پیش روی خود را پشت سر بگذارید. داشتن هدف این امکان را به شما می دهد که بتوانید مسیری روشن داشته باشید و با شناخت مسیر میزان استرس شما نیز کاهش می یابد.
برنامه ریزی داشته باشید
داشتنیک برنامه ریزی دقیق و اصولی این امکان را به شما می دهد که برای مطالعه خود یک چارچوب را تعیین کنید و براساس چارچوب و برنامه مشخصی درس بخوانید.
داشتن یک مشاور متخصص برنامه ریزی تحصیلی می تواند به شما در این امر کمک کند.
گروه مشاورین مهندس مسعودی با در نظر گرفتن تمامی آیتم هایی که ممکن است سبب سردرگمی و استرس شما شود و هم چنین معرفی بهترین منابع درسی سعی دارند تا استرس شما دانش آموزان را به بهترین شکل ممکن مهار کنند.
خواب کافی و با کیفیت
پژوهشگران بیان کرده اند که با داشتن 8 ساعت خواب در طول شبانه روز می توانید عملکرد بهینه ای در طول روز داشته باشید.
در کنار ساعت خواب که کمیت بسیار مهمی محسوب می شود، کیفیت خواب شما نیز بسیار حائز اهمیت است. خواب دارای کیفیت سبب می شود تا شما در طول روز از خستگی ناشی از خواب بد رنج نبرید.
خواب کافی برای شما دانش آموزان و داوطلبان کنکوری سبب می شود ذهن در تحلیل و پردازش مطالب بهترین عملکرد را داشته باشد.
کنترل استرس یکی از مهم ترین فاکتور هایی است که شما دانش آموزان باید در زمان امتحانات و دوران قبل از کنکور به آن توجه داشته باشید، ما نیز سعی کردیم تا هر آنچه که برای شناخت و راهکار های کنترل استرس امتحان لازم است را در اختیار شما قرار دهیم.
با توجه و رعایت مطالب فوق می توانید به بهترین شکل ممکن استرس امتحان خود را کنترل کنید و بهترین نتایج را در امتحانات پیش رو به دست آورید.
برای رفع استرس امتحانات 7 راهکار را در این مقاله به شما پیشنهاد می کنیم که با استفاده از آن ها می توانید استرس امتحانات را در خود کاهش دهید.
دو نوع استرس مثبت و منفی برای امتحانات داریم که جزییات مربوط به هریک از آن ها را می توانید در این مقاله مطالعه نمایید.
مشاوره امیر مسعودی
برای دریافت مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی می توانید از طریق شماره های زیر با دفتر مشاوره مهندس مسعودی ارتباط برقرار کنید.
09121964690
02155756500
بیشتر بخوانیم:
طرح های مشاوره امیر مسعودی